Skip to main content

Acil Durum Planlaması


Acil Durum Planlaması - General OSGB

Acil durum planlaması şirketlerde yaşanacak olan olası riske karşı işyerindeki kişileri hazırlıklı yakalama amacına ulaştıran plan olup iş bölümüyle tatbikatları içerisinde barındırmaktadır. Önceden hazırlanmış olan acil durum planlaması işyerinde belirlenen acil durumları etkileyecek ya da yeni acil durumlarının ortaya çıkmasına sebep olabilecek değişiklikler meydana geldiği zaman etkiye göre acil durum planı ya baştan yapılır ya da kısmen yenilenmesi gerekir. İşyerindeki acil durum planının yenilenmesi için bir değişiklik yapılmasa da hazırlanan acil durum planının çok tehlikeli olan işyerinde en az iki sene bir, tehlikeli işyerlerindeyse dört senede bir, az tehlikeli olan yerlerdeyse altı senede bir yenilenmelidir.

Acil Durum Planı Nedir?

Acil durum planı nedir kısaca açıklayacak olursak; acil durum işyerinin tamamında ya da bir kısmında meydana gelen patlama, yangın, tehlikeli kimyasal maddeler ve doğal afet gibi acil müdahale edilecek ve ilkyardım gerektiren olayların tümüdür. Acil durum planı işyerlerinde meydana gelecek acil durumların ortasında kalmamak için iş ve işlemlerin bir sıraya, planlanmaya konulması ve buna uygun olarak da tatbikatların yapılmasıdır.

Çalışan kişiler acil durum planında bulunan önleyicilere ve sınırlandırıcı tedbirlere karşı hepsine uymalıdırlar. İşyerinde kullanımı yapılan cihaz, makine, tesis ve binalardaki sağlık ve güvenliği tehlikeye atacak acil durumla karşılaştıkları an derhal kendine yakın olan amire, acil durumla beraber görevli kişiyle iletişime geçmelidirler. Acil durumda olay yerinde olan takımların talimatlarna uymakla acil durumda kendisinin ve iş arkadaşlarının hayatını hiçbir şekilde tehlikeye düşürmeyecek şekilde davranılması gerekir.

Acil Durum Planını Kim Hazırlar?

6331 kanununa göre acil durum planları, yangın ile mücadele ve ilk yardım başlıklı 11. Maddesinde işveren, çalışma ortamını, iş ekipmanıyla çevre şartlarını dikkate alacak şekilde acil durumlarının her birini önceden değerlendirip, çalışan kişileri ve çalışma evrelerini etkilemesi mümkün olabilecek durumları iş güvenliği uzmanı ile beraber tespit etmelidir ve buna uygun olacak şekilde bir acil durum planının hazırlanması gerekmektedir. 2015 senesinden itibaren 50 üzerinde işçi çalıştıran işyerleri iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Acil durum planını kim hazırlar sorusunun cevabı da burada karşımıza geliyor. Günümüzde tüm işyerlerinde acil durum planının oluşturulması ve buna uyulması içinde tatbikatların yapılması zorunludur.

Acil Durum Planlaması Aşamaları

Acil durum planları, 3 aşamadan gerçekleşir. Bu aşamalar ise planlama takımının oluşturulması, mevcut durum yapısı ile risk değerlendirmesinin hazırlanması ve acil durum planının hazırlanmasıdır. Acil durum planlaması aşamaları hazırlanırken birkaç yol izlenmelidir. Acil durum belirlenerek, belirlenmiş olan acil durumun olumsuz etkilerini önleyebilecek ve sınırlandırabilecek tedbirler alınmalıdır. Acil durumda görevlendirilecek kişiler seçilir ve buna uygun olarak müdahale ve tahliye yöntemi oluşturulmalıdır. Dokümantasyon hazırlandıktan sonra acil durum planı kağıda geçirilir ve tatbikat yapılır.