İş Güvenliği Uzmanlığı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından iş sağlığı ve güvenliği hizmetinde görevlendirilmek üzere mühendis, teknik elemanlara ve mimarlara İş Güvenliği Uzmanı denmektedir. Teknik eleman olarak yer alan grupta teknik öğretmenler, fen, edebiyat, fizik ya da kimyadan mezun olan kişiler iş sağlığı ve güvenliği programında yer alabilmektedirler.
İş güvenliği uzmanlığı yapan kişiler iş yerlerinde oluşabilecek riskleri ve tehlikeli durumları tespit ederler. Risk analizi yaparak, acil durum planı hazırlayabilmek, iş kazalarının kayıtlarının düzeli bir şekilde tutulması, işveren ve yöneticilere yol gösterilmesi, eğitim düzenlemeleri ve işyeri hekimiyle birlikte çalışabilme iş güvenliği uzmanlığının temel görevlerindendir. Temel görevlerinin arasında en önemlisi eğitim vermesidir. Çalışan kişilerin yapmış oldukları iş ile doğru orantılı İSG alanında eğitim verilmesi gerekmektedir.
İş Güvenliği Uzmanlığı Nasıl Olunur?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın vermiş olduğu yetkiye sahip olan eğitim kurumları tarafından düzenlenmiş ola eğitim programlarına katılmalı ve Genel Müdürlüğü'nün yapmış olduğu sınavlarda İş Güvenliği Uzmanlığı belgesi verilmektedir. Bunun dışındaysa iş güvenliği uzmanı olabilmek için ilk önemli şartlardan birisi ise 4 senelik eğitimi olan bölümlerden mezun olmak. Her bölümden mezun olan kişiler iş güvenliği uzmanı olamazlar.
Mühendislik ya da mimarlık, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinden, teknik öğretmenlik bölümünden ve üniversite güvenliği programıyla iş güvenliği uzmanı olabilirsiniz. İş güvenlik uzmanı olmak isteyenler ÖSYM tarafından belirlenen her sene iki kez yapılan iş güvenlik sınavında başarılı olmaları gerekmektedir. Her sene Nisan ve Aralık ayında sınavlar gerçekleşmektedir. ÖSYM'nin kendi sitesinden sınav başvurularını takip edebilirsiniz. Başvurular genel olarak sınavdan 1.5 ay öncesinde gerçekleştirilmektedir.
İş güvenlik sınavında 50 sorudan oluşan çoktan seçmeli sınavdır. Başarılı olmanız için minimum 70 puan almanız gerekir. İş güvenliği sınavına hazırlanıyorken bakanlığın yetki verdiği kurslardan birine gitmeli ve daha sonrasındaysa staj yapmanız gerekir. Kursa katılmayan ve stajını tamamlamamış olan kişilerin sınav başvuruları ise onaylanmamaktadır.
İş Güvenliği Uzmanlığı Maaş
İş güvenlik uzmanları tecrübelerine göre A, B ve C sınıfı olarak üçe ayrılmaktadırlar. Yeni sertifikaya sahip olan kişiler C sınıfında sayılırlar. Daha az tehlikesi olan yerlerde görevlerini yerine getirirler. 3 sene boyunca C sınıfında çalışan kişiler yükseltme sınavında eğer başarılı olurlarsa B sınıfına geçerler. 4 sene B sınıfında uzman olarak çalıştıktan sonraysa A sınıfına geçebilmekteler.
C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı maaş 2018 yılında 2.000 TL ila 3.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. B sınıfındaki kişiler 4.000 TL ila 5.000 TL arasındadır. A sınıf en yüksek tecrübeye sahip olan kişiler olduğundan net bir maaş bilinmemektedir. Ama tecrübeli olduklarından dolayı A sınıfındaki iş güvenliği uzman maaşları çok fazladır.
İş Güvenliği Uzmanlığı Bölümü
İş güvenliği uzmanlığı bölümü tercih eden kişiler iş güvenliğinin sağlanması adına alınabilecek tüm tedbirleri öğrenirler, iş ve işçi güvenliğini daima koruyabilecek düzeyde bir bilgiye ve yeterliliğe sahip olmaları amaçlanır. Bu bölümden mezun olacak kişiler kamu ve özel sektörde bulunan kurum ve kuruluşlarda tekniker olarak çalışma hakkına sahip olacaklardır. Güncel olan kanunlara göre İş Sağlığı ve Güvenliği teknikerleri sertifika eğitimini de tamamladıktan sonra C Sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanına sahip olabilirler.
Başarılı bir şekilde bu programı tamamlayan kişiler mezun oldukları zaman ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS sınavına girip aşağıda vereceğimiz programlardan lisanslarına devam edebilmekteler;
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Sosyal Hizmet
- Sağlık Yönetimi
- İşletme