İşyeri Hekimliği
İşyeri hekimliği, Türkiye’de iş güvenliği uzmanlığıyla karşılaştırıldığı zaman daha eski olup, çalışan kişilerinde daha fazla bildiği bir uygulamadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasından önce 50 ve daha fazla çalışan işyeri mutlaka işyeri hekimi hizmetini almak zorundadır. 2013 senesi itibari ile 50 ve daha fazla kişi çalıştıran yerler, sonrasında tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri, işyeri hekimi hizmetini almak ile zorunlu bir hale getirildi.
İşYeri Hekimliği Nedir?
İşyeri hekimi, işyerindeki sağlık hizmetini yürütmek ile görevlendirilmektedir. Günümüzdeyse iş kazalarının ve mesleki hastalığın yoğun yaşandığı yerlerde işyeri hekimi çok önemli bir yere sahip olmakla beraber günümüzde iş sorumlulukları da daha çok artmıştır.
İşYeri Hekimliği Nasıl Olunur?
İşyeri hekimliği nasıl olunur sorusu günümüzde kişilerin aklına çok gelen sorulardan biridir. İşyeri hekimliği olmak için eğitim programını tamamlanmalıdır ve eğitimin sonundaysa Bakanlık tarafından yapılacak olan ya da yaptırılacak sınavda da başarılı olmaktır. İş Sağlığı ve güvenlik alanında minimum beş sene teftiş yapan hekim iş müfettişleriyle iş sağlığı bilim uzmanı doktorları, iş sağlığı bilim doktoruyla bakanlığa bağlı birimlerde yapılan sınavlarda başarılı olmak.
İş ve meslek hastalıklarında veya işyeri hekimliğinde yan dal uzmanlarıyla uzmanlık eğitimi zamanı boyunca minimum 150 saat teorik ve uygulamalı olacak eğitim alan halk sağlığı uzmanında olacak şartlar aranmaktadır. Bahsedilen tüm bu şartları taşıyanlar ve sınavda başarılı olan doktorlardan işyeri hekimi olup çalışan kişilerin görev ve yetkilerini de aynı yönetmelikte belirtilerek aralarından seçilmektedir.
İşyeri Hekimliği Hizmeti
İşyeri hekimliği hizmeti, işyerinde çalışan kişilerin olası iş kazalarında korunabilmesi, sağlık güvenliklerinden her zaman güven altında olmaları için işyeri hekimliği önem taşır. Bu önemle küçük veya büyük fark etmeden resmi işyerlerinde, işyeri hekimi ve sağlık personelinin bulunması gerekir. İşyeri hekimliği hizmet verirken dikkat etmesi gereken sorumlulukları da bulunuyor. Bu sorumluluklar sistemli bir alana geçiş yapabilme olasılığını arttırmaktadır.
İşyerindeki sağlık şartlarına uygun bir şekilde rehberlik edebilmek, çalışan kişilerin, işyerindeki fiziki şartların uygunluğuna net olacak şekilde kararlar verip, işverene bilgilendirme yapmalıdır. Bu noktaya çok dikkat edilmesi gerekir. İşveren ile hekim arasında kurulacak olan iletişim her zaman sağlıklı bir şekilde olmalıdır.
İşyerinin sağlık riskleri tespit edilmeli ve düzeltilmesi için risk analizinin hazırlanması gerekir. Bu durumda işyerinde hazırlanacak olan risk analizi planlamasından sonrasında işyeri hekimi her zaman önemli bir nokta oluşturur. Mevcut hekim sunduğu verilerle analizi daha iyi bir noktaya ulaştırır.
Çalışan kişilerin sağlık açısından bakıldığında işe uygunluğunu ve işe devam edebilirliğine karar vermek için sağlık gözetiminin yapılması. İşyeri hekimliği hizmetinde bu görev çok önemlidir. Belli dönemde gerçekleştirilen kontrollerde çalışan kişilerin işe uygun olup olmadığını, devam edebilme kapasitelerine bakılır ve buna uygun olarak bir liste çıkartılır.
OSGB Hizmetleri Nelerdir?
OSGB hizmetleri kanun ve yönetmeliklerde bulunan hizmetlerin genelini sağlamakta. Bun kanun ve yönetmelikler ise;
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- A, B, C Sınıfı Uzman Görevlendirmesi
- Sağlık Taramaları ve Muayene
- İSG Kurulunun Oluşumu
- İşyerindeki Çalışma Ortamı ve Çalışma Makineleriyle Alakalı Risklerin Belirlenebilmesi
- Risk Analizleri Yapılması
- Tehlike Oluşturabilecek Faktörlerin Belirlenmesi
- Acil Durum Planı ve Ekiplerin Oluşturulması
- Çalışan Kişilere Eğitimler
- Periyodik Kontroller
OSGB Açılımı
OSGB açılımı Ortak Sağlık ve Güvenlik birimi olan kurum, OSGB tarafından çıkartılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile alakalı olup hizmet sunmayı amaç edinerek kurulan kuruluşlardır. OSGB hizmetini 2 ya da daha çok çalışanı olan firmalar işyeri hekimi, sağlık personeli ve iş güvenlik uzmanı alma zorunluluğu bulunmaktadır. Firmalar bu personelleri OSGB hizmeti veren yerlerden bulabilirler. Fakat burada OSGB hizmetinde kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz.
OSGB İstanbul
İş güvenliğine en fazla ihtiyacı olan yerlerden birisi de İstanbul’dur. İş yerinin çok olması ile beraber OSGB İstanbul şirketleri de günümüzde çoğalmaktadır. İşyeri hekimi, iş güvenlik uzmanı ve diğer sağlık görevlilerinin yer aldığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilerek, İstanbul’daki yoğun hızda olan iş yerlerine desteklerini vermektedirler.
İstanbul’da bulunan iş yerlerinin birçok eksiği bulunurken OSGB aracılığı ile çalışanlara eğitimler, acil durum planının oluşması ve bu acil durum için ekiplerin hazırlanması, risk analizlerinin yapılması ile tehlikeli durumlar da en aza indirilmiş olmaktadır.
OSGB iş yerlerindeki iş güvenliğini en üst düzeye getirmek ve işçilerin sağlığını koruyabilmek adına attığı adımlar ile beraber çıkartmış oldukları yönetmelikler iş sahibi olan kişilerin OSGB firma arayışına girdikleri görünmektedir. Çalıştığınız sektöre ve bölgeye göre de farklı OSGB firmaları yer almaktadır. Fakat bir OSGB şirketiyle anlaşma yaparken mutlaka deneyimin olmasına ve daha öncesinde yapmış oldukları çalışmalara bakılmalıdır.
Alacağınız OSGB hizmeti eğer yanlış bilgiler doğrultusunda alınırsa güvenliğin azalması gereken yerde çoğalması, çalışan kişilerin sağlığını daha da kötüye gitmesine yol açabilir. İşyerinde yaşanabilecek ufak sorun bile can ve mal kaybına neden olabilmekte. OSGB hizmetleri ile bu durumu önleyebilir ve yasal durumlar ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.