Hijyen Eğitimi
Hijyen eğitimi özellikle de iş yemekhanelerinde, restoranlar ve benzeri gıda hizmetlerinin sunmuş olduğu yerler olmakla beraber konaklama hizmeti veren, gıda üretimini yapan iş yerleri ve insan bedenine uygun olan yiyeceklerin söz konusu olan temizlik hizmetinin verdiği iş yerlerinde çalışan kişilerin alması gereken eğitimlerden biridir. Hijyen eğitimi yönetmeliği ise 5 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yönetmelik için kantin işletmeciliği, hamam görevlisi, dövmeci, pastane, barmen, garson gibi hizmetlerde çalışan hijyen eğitimi sertifikasına sahip olmaları gerekir.
Hijyen Eğitimi Belgesi
Hijyen eğitim belgesi MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü içerisinde faaliyetini gösteren eğitim kurumu olarak bilinir. İşyeri sahipleri ve işleten kişiler belli şartlara ve usullere uyma şartı ile eğitimleri kendisi de verebilir. Fakat hijyen eğitimi belgesi almak isteyenler halk eğitimle ya da özel kuruluşlar ile iletişime geçmeleri gerekir.
Hijyen eğitim zamanında hijyen ilkesine uyulmama durumlarında, halkın sağlığını tehlike yaratmış olduğu bilinen bakterilerin, virüslerin, parazitlerin, mantar ve diğer enfeksiyon nedenlerinin genel özelliklerinin anlatılmakta olması ile bulaşma yollarının üstünde durulması gerekir. Bunun dışında hangi işte çalışırsanız çalışın, insanlar hastalıklara yakalanacağı gibi iş kolunun sağlıksal olarak da tehlikeli durumlar için eğitim vermesi gerekir.
Hijyen Eğitimi Sertifikası
Hijyen eğitimi sertifikası alması zorunlu olan işyerleri; gıda üretimi yapılan işyerleri, gıda perakende satışı yapan yerler, içme suyu üretiminde olan işyerleri, hamam, sauna, kuaför, berber, güzellik, masaj, düğün salonları ve buna benzer yerler, otel, pansiyon, motel, misafirhane ve insan bedenine ulaşan her yerde hijyen eğitimi sertifikası bulundurulması zorunludur. Hijyen eğitimi sertifikası kişiye özel verildiğinden dolayı herhangi bitiş tarihi de bulunmamaktadır.
Yenilenmesine gerek olmayan eğitimlerden biridir. Yönetmeliğe uygun bir şekilde alınan hijyen eğitimi sertifikası bir defa alınmaya yeterli olur ve süresiz verilir. Tabii ki bu sizin kendinizi geliştirmeyeceğiniz ya da kuralları unutmayacağınız anlamına gelmiyor. Kendinizi hijyen konusunda tekrar ederek, sertifikanızın yenilenmesine gerek kalmadan, zihninizde bilgileri tazeleme işlemi yapabilirsiniz. Hijyen eğitimi insan sağlığı açısından çok fazla önemli olduğu için işletmede çalışan kişilerin düzenli olacak şekilde bulaşıcı bir hastalık taşımadıklarına dair de muayene olmaları gerekir.
Hijyen Eğitimi Nedir?
Genel olarak tüm işyerlerini içerisine alan fakat özel gıda firmaları ile ilişki olan hijyen eğitimi, çalışanların her birine verilmesi gereken önemli eğitimlerden bir tanesidir. Konaklama için kullanılan motel, otel ve pansiyonların mutfak kısmında çalışan kişilerin %100 uyması gerekli olan hijyen kuralları bulunmaktadır. Hijyen eğitimi konuları arasında sağlık ve hijyen temel kavramlar, gıdaya zarar verecek nedenler, çalışan kişilerin temizliği ve dikkat etmesi gereken ayrıntılar, işyeri temizliği ve dikkat edilmesi gerekenler, dezenfeksiyon çalışmalar, HACCP örnekler, fırıncılık sektörüyle alakalı hijyen kuralları, el yıkamayla yapılacak olan dezenfeksiyon gibi konular yer almaktadır.