Skip to main content

Danışmanlık


Periyodik Test Kontrol

Periyodik Test Kontrol


Periyodik test kontrolleri çalışan kişilerin çalışma ortamındaki sağlık şartına uygunluğuyla beraber rahatlığın iş verimini arttırabilmesi adına en önemli faktörlerden biridir. İşyerleri çalışma ortamı düşünüldüğü zaman işçi ve makine arasında bir dengenin olması gerekir. Sağlıklı ve başarılı bir iş ortamı için bu dengenin çok iyi bir şekilde kurulması gerekmektedir. Bu durumdaysa 4857 sayılı yasa kapsamında çıkartılmış olan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’nde 207, 208, 209, 224, 227 ve 244 maddelerince makinelerinin her birinin periyodik kontrollerinin yapımı zorunlu hale getirilmiştir.

  • Periyodiik Test Kontrol

  • Periyodik Kontrol Nedir

  • Periyodik Kontrol Yapmaya Yetkili Kisiler

  • Periyodik Kontrolu Ne Zaman Yaptirmaliyim

Periyodik Kontrol Nedir

Periyodik kontrol nedir sorusuna cevap verecek olursak, 6331 sayılı olan İş Sağlığı ve Güvenliği yasası ve buna yasaya göre hazırlanan iş ekipmanlarının kullanımı, kaldırma ve iletme ekipmanlarının her birinin periyodik kontrollerinin yapılması sonucu işlemektedir. Kaldırma ve iletme makinalarındaki tehlikeler fazla olabilmektedir. Bunlar halat ve zincir kopmasından yükün düşmesi, mekanik bağlantılarının ayrılması, çıkması nedeni ile yükün düşüp kaza meydana gelmesi, taşıma kapasitesinin aşılmasından dolayı devrilme ve kaza gibi tehlikeli durumlar oluşabilmektedir.

Periyodik kontrollerin her birinde ekipmanların cinsine göre farklılıklar görülmektedir. Buna uygun bir şekilde kontrol ve deneylerin yapılması gerekir. Bunlar 3 sınıfa ayrılırlar. Ekipman fonksiyonların kontrol, ekipman donanımların kontrolü ve ekipman kaldırma testleri olarak gerçekleştirilmektedir. Periyodik kontrol yaptırmak zorunlu mu? Yasa olarak sunulmuş olan periyodik kontrol işverenler tarafından yaptırılması zorunlu kılınmaktadır. Periyodik kontrolleri ne zaman yaptırmalıyım diyenler içinse çalışmalarda değişiklikler, doğal olaylar, kazalar ya da ekipmanın uzun bir süre kullanılmaması gibi durumlarda iş güvenliğini bozabilecek her türlü durumda, arızanın belirlenmesi ve giderilmesi için bu noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Periyodik kontrollerin önemi, iş sağlığı ve güvenliğinde çok önemlidir. İşyerlerinde çıkacak olan kazaları önlemekle beraber can ve mal güvenliğini en aza indirir. Böylelikle çalışan kişilere verilen değer ve işverenin de kendisine verdiği önem burada ortaya çıkar. Periyodik kontroller yasalar gereği yapılması zorunlu bir hale getirilmiş olup belli aralıklar ile kontrollerden geçirilmesi gerekmektedir. İş sınıfındaki mühendisler, teknikerler tarafından ekipmanlar kanuna uygun bir şekilde kontrol edilir, raporlanır ve işverene rapor olarak sunulmalıdır. Böylelikle hangi ekipmanın ömrünün ne kadar olduğu çok daha kısa sürede belirlenmiş olur.

Periyodik Kontrol Yapma Yetkili Kişiler

Periyodik kontrol yapma yetkili kişiler 25.04.2013 tarihinden itibaren olmakla beraber 28628 resmi gazetede yayımlanmış olan İş Ekipmanlarının Kullanımındaki Sağlık ve Güvenlik Şartları yönetmeliğinin dördüncü maddesinde, ‘’Yönetmelikte belirtilmiş olan iş ekipmanlarının özelliklerinin yer alması ve EK-III’Te bulunan istisnalar saklı olma koşulu ile alakalı branşlardan tekniker, mühendis ya da yüksek teknikerler kontrolleri yapabilirler. Yönetmeliğin Ek-III’ünde bulunan periyodik kontrollere tabi tutulmuş olan iş ekipmanlarının hangi branşlardaki mühendis ve teknikerler tarafından yapılabileceği de bildirilmektedir.

Danışmanlık


ISO 45001

ISO 45001


Yalnızca Türkiye’de değil dünyanın neresinde olursa olsun iş kazaları nedeniyle çalışan kişiler yaşamlarını kaybedebilmekte, yaralanabilmekte ya da sakat kalabilmekteler. Bu konuda yasal düzenlemelerin olması, resmi denetimlerin arttırılması ve işletmelerin gerekli olan önlemlerin alındığına karşılık yaptırımlar yapmaktadır. İSO 45001 nedir sorusu burada devreye girmekte. İSO uygulaması etkili iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminizin olmasını ve çalışan kişilerinizin hayatını korumaya almanıza yardımcı olmak ile beraber faydalı etkileri de sizlere sunacaktır.

  • Iso 45001 Egitimi

  • Iso 45001 Istanbul

  • Iso 45001 Standarti

  • Iso 45001

Bunlar;

  • Proaktif riskleri önleme ve İSG performansın sürekli çalışması ile organizasyonel dayanıklılığın yükselmesi.
  • Yasal ve düzenleyici uygulayıcıların daha çok güçlendirilmesi
  • Güvenli, sağlıklı olmakla beraber sürdürülebilir çalışmaya bağlı olacak bağlılığın gösterilmesi sosyal sorumluluk bilincini kanıtlayabilme
  • Çalışan kişilerin daha iyi çalışma ortamında olmasıyla beraber iş kazalarını en aza indirebilmek
  • Marka ve kurumsal itibarı korumayı sağlar.

İSO 45001 Eğitimi

İSO 45001 eğitimi OHSAS 18001:2007 ile İSO 45001:2018’ geçişteki değişiklikler başta olmakla beraber ISO 45001 standardın 10 maddesi ile beraber alt maddelerinin hepsinin incelenmesi, madde şartlarına uygun olacak şekilde pratik çalışmaların yapılması, risklerin ve fırsatların belirlenmesi, ISG liderliği, yönetim ve çalışan kişilerin katılımı, zaman yönetimi, yüksek seviye yapı kavramı ile beraber dış kaynak yönetimi, yasal gereklilik takibi, performans göstergeleri, iç tetkikler, faaliyet ve performansı değerlendir, yönetim gözden geçirme ile iyileştirme eğitimleri alınmaktadır.

İSO 45001 Standardı

İSO 45001 Standardı İş Sağlığı ve Güvenliği, OHSAS 18001 olmakla beraber 12-13 Mart tarihinde İngilizce olarak yayınlanması ile beraber 3 senelik geçiş süresi de öngörülmüştür. İSO 45001:2018 dönüşümü OHSAS 18001 sisteminden yapılmaktadır. ISO 45001 belgesini almak isteyenler kuruluşların ilk olarak orijinal İngilizce standardının, TSE tarafından Türkçeye çevrilip verilmesi beklenmektedir. Henüz İSO 45001 Standardı kurumlar tarafından açıklanmamış olsa da İngilizce standardı satın alarak uygulama içerisinde hazırlamanız mümkündür. İSO 45001:2018 İngilizce dökümünü TSE Standard kısmından arama sayfa bölümüne yazıp satın almanız mümkündür.

İSO 45001 İstanbul

İSO 45001 İstanbul amacı kuruluşun iş sağlığı ve güvenliği yönetim tarafında kurulma esnasında uyulacak olan şartları gösterir. Bu şartların tanımlanması ile beraber yapılacak olan çalışmalar istenilen şekilde olması ve hızlı sonuçlanması için kuruluşlarda çalışan kişilerin eğitilmiş olması gerekir. İSO 45001 eğitim içeriğinde iş sağlığıyla güvenlik hakkındaki temel prensiplerle beraber gereksinimler, yönetim sistemleriyle belgelendirme çalışmalarının faydaları, yönetim sistemindeki organizasyon yapılar, standart maddeleri yorumlayabilmek ve örnek çalışmaların yapılması yer alır.

İSO 45001 İstanbul ile performans iyileştirilmesi meydana gelmekle beraber kanun ve yönetmeliğe karşılık uygun çalışmaların yapılması, denetleme yapacak olan kurumlardaysa kuruluşun değerinin artması, yatırımcıların aramış oldukları kıstaslara uygunluğun sağlanabilmesi ve sermaye teminin de kolaylaştırılma olması. Kısaca işyerinizin iyi anılmasını istiyorsanız İSO’da yer alan maddeleri uygulamanız gerekmektedir.

Danışmanlık